FE 513

FOOD LIPIDS

 

Instructor:  Assoc. Prof. Banu ÖZEN

                    Office: (232) 750 63 19

                    E-mail: banuozen@iyte.edu.tr

Course Description

     The aim of the course is to develop knowledge of basic physical, chemical and biochemical properties of food 

lipids and application of this knowledge to food processing and quality control

     Course Outline

I.   Introduction (Food Quality and Structure and Lipids)

II.  Nomenclature, Structure and Classification of Food Lipids

III. Phospholipds, sterols, essential fatty acids 

IV. Oxidation 

V.  Physical Properties

VI.  Processing

VII. Analysis

 FE 513 GIDA LİPİDLERİ

__________________________________________________________________________________________

 

      Dersin Amacı

        Gıda lipidlerinin fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri hakkında temel bilgiler sağlanması ve bu

bilgilerin gıda işlemleri ve kalitesi ile ilgili konulara uygulanması

          Dersin İçeriği 

1.       Lipidlere genel bakış (Gıda Kalitesi ve yapısı ile lipidlerin bağlantısı)  

II.   Gıda lipidlerin adlandırılması, yapıları ve sınflandırılmaları

III.  Fosfolipidler, steroller, esansiyel yağ asitleri

IV.  Oksidasyon

V.   Fiziksel özellikler

VI.  Yağ işleme teknikleri

VII. Yağ analizleri

VIII. Bitkisel kaynaklı lipidler

IX.   Süt lipidleri

X.    Balık kaynaklı lipidler