FE 513 FOOD LIPIDS
|
Instructor: Assoc. Prof. Banu ÖZEN Office: (232) 750 63 19 E-mail: banuozen@iyte.edu.tr |
Course Description The aim of the course is to develop knowledge of basic physical, chemical and biochemical properties of food lipids
and application of this knowledge to food processing and quality control Course Outline
I. Introduction
(Food Quality and Structure and Lipids)
II.
Nomenclature, Structure
and Classification of Food Lipids
III. Phospholipds,
sterols, essential fatty acids IV. Oxidation V. Physical
Properties VI.
Processing
VII.
Analysis FE 513 GIDA LİPİDLERİ __________________________________________________________________________________________
Dersin Amacı bilgilerin
gıda işlemleri ve kalitesi ile ilgili konulara uygulanması II.
Gıda lipidlerin adlandırılması, yapıları ve sınflandırılmaları III.
Fosfolipidler, steroller, esansiyel yağ asitleri IV.
Oksidasyon V.
Fiziksel özellikler VI.
Yağ işleme teknikleri VII.
Yağ analizleri VIII.
Bitkisel kaynaklı lipidler IX.
Süt lipidleri X.
Balık kaynaklı lipidler
|