FE 539

Molecular Methods for Food Safety Applications

  Instructor:      Prof. Dr. Halil İbrahim ATABAY

                        Food Engineering Department

Phone: (232) 7506282

e-mail: halilatabay[at]iyte.edu.tr

    

Dersin Kodu ve Kredisi           : FE539  /  (3-0) 3 kredi

Dersin Adı (İngilizce)             : Molecular Methods for Food Safety Applications

Dersin Adı (Türkçe)                : Gıda Güvenliği Uygulamaları İçin Moleküler Metotlar

 

Dersin Amacı                         :  

     The main objective of this course will be understanding and application of the nucleic acid based techniques for the detection, identification/characterization and subtyping of bacterial agents. Various genotyping techniques for subtyping of bacterial species that will help  to track and identify source(s) of an infectious disease or outbreak(s) and to determine their genetic relationships between bacterial strains will be included and application of these techniques for some bacterial species will be presented.

 

     Bu dersin amacı nükleik asit tabanlı tekniklerin mikroorganizmaların özellikle de bakteriyel etkenlerin saptanması, identifikasyonu/karakterizasyonu ve alt-tiplendirilmesi amacıyla kullanılmasının ve uygulanmasının  sağlanmasıdır. Dersin konusunu özellikle herhangi bir infeksiyöz hastalığın ya da bir salgının kaynağının izlenmesi veya belirlenmesi ve bakteri suşları arasındaki genetik yakınlığın saptanması amacıyla kullanılan çeşitli genotipik alt-tiplendirme teknikleri ve bu tekniklerin bazı önemli bakterilere uygulanması oluşturacaktır.