FE 540

Foodborne Bacterial Pathogens

  Instructor:      Prof. Dr. Halil İbrahim ATABAY

                        Food Engineering Department

Phone: (232) 7506282

e-mail: halilatabay[at]iyte.edu.tr

    

Dersin Kodu ve Kredisi           : FE540  /  (3-0) 3 kredi

Dersin Adı (İngilizce)             : Foodborne Bacterial Pathogens

Dersin Adı (Türkçe)                : Gıda Kaynaklı Bakteriyel Patojenler

 

Dersin Amacı                         :  

  To describe and learn various aspects of common important and emerging bacterial foodborne pathogens and their associations with  various types of foods and to understand their associations in human diseases, to ascertain the possible routes by which pathogenic bacteria enter into food chain and/or contaminate foods of various kinds. Detection, characterization and virulence factors and pathogenic mechanism of these bacteria will also be given. To provide students a knowledge of epidemiology/incidence and possible transmission source(s) and/or mode(s) of these pathogens.

 

  Gıda kaynaklı patojen (hastalık yapıcı) bakterilerin değişik açılardan tanımlanması ve anlaşılması ve bu bakterilerin çeşitli gıdalar ile olan ilişkilerinin ve insan sağlığı açısından önemlerinin belirlenmesi; gıda zincirine nasıl girdiği ve gıdalara hangi yollarla bulaştığı ele alınacaktır. Aynı zamanda, bu bakterilerin saptanması, karakterizasyonları, virülens faktörleri ve hastalık oluşturma mekanizmaları  ele alınacak ve öğrencilerin bu patojenlerin epidemiyolojisi/insidansı ve olası bulaşma aracı ve kaynakları hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.