Research Assistant Levent Yurdaer Aydemir

Phone: +90 (232)-750 62 27

Fax   : +90 (232)-750 61 96

E-mail : leventaydemir[at]iyte.edu.tr

 

 B.S., Biochemistry, Ege University, Department of Biochemistry, İzmir, TURKEY (2005)

 M.Sc., Biotechnology, Izmir Institute of Technology, Graduate School of Engineering and Science, İzmir, TURKEY (2008)

 PhD, Food Engineering, Izmir Institute of Technology, Department of Food Engineering, İzmir, TURKEY (2008- present)

    Research Interests
§  Food Chemistry
§  Protein Extraction and Characterization
§  Functional Properties of Proteins
§  Bioactive Properties of Proteins
§  Protein-based Edible Films  
§  Protein modifications
§  Antioxidants
§  Textural Properties of Foods
     Work Experience
§  Research Assistant, Izmir Institute of Technology, Department of Food Engineering (2008-present)
     Projects Involved
·         Türkiye'de yetiştirmekte olan bazı nohut ve mercimek türlerinde fenolik madde miktarı, antioksidant aktivite ve teknolojik protein fonksiyonelliğinin karakterizasyonu (03/2007-03/2009, araştırmacı,İYTE BAP, proje numarası 2007 İYTE 03)
·         Biyoaktif maddelerin kontrollu salımı için kompozit veya karışımlardan oluşan aktif yenilebilir gıda ambalaj malzemeleri geliştirilmesi (11/2008 - 11/2011, bursiyer, TÜBİTAK, proje numarası 108 M 353)
·         Baklagiller ve bitkisel kaynaklı tarımsal atıklar ve yan ürünlerinden yüksek kalitede fonksiyonel proteinler üretilmesi (03/2010 - 03/2012, araştırmacı, İYTE BAP, proje numarası 2010 İYTE 08)

 

     Publications
·         Alkan, D., Aydemir, L. Y., Arcan, I., Yavuzdurmaz, H., Atabay, H. I., Ceylan, C., Yemenicioglu, A. Development of flexible antimicrobial packaging materials against Campylobacter jejuni by incorporation of gallic acid into zein-based films. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, (59), 11003-11010.
·         Aydemir, L. Y. and Yemenicioğlu, A. Potential of Turkish Kabuli type chickpea and green and red lentil cultivars as source of soy and animal origin functional protein alternatives. LWT - Food Science and Technology, 2013, (50), 686-694.

 

     Congress
·         Aydemir, L. Y. and Yemenicioglu, A. Functional properties of hydrocolloid extracts of Turkish lentil and chickpea cultivars, 2011 EFFOST Annual Meeting, Berlin, Germany, 09-11 Kasım 2011. (poster)

·         Yusuf Baran, Levent Yurdaer Aydemir, Emel Başak Gencer, Melis Kartal Yandım, Ahmet Yemenicioğlu. Mercimek Protein Ekstraktının Akut Miyeloid LösemiHücreleri Üzerine Etkileri, 38. Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya, Türkiye 31 Ekim- 3 Kasım 2012 (poster)

·         Hüseyin Utku Helvaci, Gülden Gökçen Akkurt, Figen Korel, Levent Yurdaer Aydemir. Bir jeotermal kurutucu tasarımı saha testleri ve kurutma testlerinin enerji analizi, Teskon, 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, İzmir, 17-20 Nisan 2013 (oral)

·         L. Y. Aydemir, M. Kartal, Y. Baran, A. Yemenicioğlu. Protein extracts from Turkish hazelnut meal: Bioactive, functional and edible film making properties, XVII Eurofoodchem, İstanbul, 7-10 Mayıs 2013 (oral)