ALACATI WIND MILLS
HAND OUT PRINTED INFORMATION PAGE DURING THE OPENING PERIOD

Demirer Holding'in, Alaçatı - Germiyan köyü çiftliğinde 1998 Şubat ayında Enercon - Alman 500 kW x 3 adet rüzgar değirmeni faaliyete geçmiştir. Yılda 5 milyon kW-saat enerji üretmektedir.

Vestas - Danimarka 600 kW x 12 adet, 44 metre kanat çaplıdır. Belediye Başkanı Remzi Özen - Alaçatı Belediyesi, Ergün Özakat, Ahmet Ali Akkas - Entropy Microsystems, Steve J. Andrews - Amerikan Lockheed -Türkiye, Mehmet Hanağasıoğlu - Interwind - İsviçre, Metin Atamer - Ankara ortak gayretleri ile BOT müsaadesi alınmış, Güçbirliği Holding’in cesaretli vizyon sahibi yöneticileri Kemal Zorlu, Tuğrul Yemişçi, Yaman Alevok sayesinde işletmeye açılmıştır. Yılda 20 milyon kW-saat cıvarında üretim yapacaktır.

Çeşme ve Alaçatı beraber, yılda 100 milyon kW-saat elektrik tüketmektedir. Bu iki rüzgar çiftliği yılda 25 milyon kW-saat üretimle bu ihtiyacın dörtte birini karşılayacaktır. Yani, 1999 yılında Çeşme ve Alaçatı’da yanan her 4 ampul ve açılan her 4 televizyondan birisinin tüketimi bu iki rüzgar çiftliğinde üretilen elektrikle karşılanmaktadır. Alaçatı’lı herkez, Belediyenin %4 ortaklığı dolayısı ile bu üretime ortaktır.

Çeşme yöresinde 1 yılı aşkın bir zamandan beri yapmakta olduğumuz rüzgar ölçümleri neticesinde hayata geçirilecek yeni RÜZGAR ÇİFLİĞİ projesi ile birlikte Çeşme Belediyesi ve dolayısı ile Çeşme halkı bu yeni projeye ortak olacaklardır.Türkiye’de 1998 de harcanan elektriğin iki katı rüzgar enerjisinden elde edilebilir. Sadece Çeşme-Alaçatı-Urla-Karaburun’u içine alan 40 km. lik bir çerçevede tepelere konacak 1,000 adet rüzgar değirmeni sayesinde günde ortalama 1 milyon dolarlık elektrik enerjisi elde edebilecek potansiyel vardır. Bu ise, Izmir şehrinin kullandığı elektrik mıktarına eşittir.

Türkiye’nin rüzgar enerji potansiyeli:

Türkiyenin Alanı = 776,000 km² = 77,600,000 hektar olarak alırsak. Ülkenin sadece %1 alanı (uluslarası standart, Avrupa için %0.5) rüzgar enerjisi için kullanılırsa, 776,000 hektar kullanılacak demektir.

10 hektar arazi için bir rüzgar değirmeni düşünüldüğünde (teknik standard) toplam 77,600 değirmen eder. Bir değirmenin 1 MW (1,000 kW ) kapasiteli olduğu hesaba katılırsa (ki bir kaç sene içerisinde bu 2 MW’a ulaşacaktır), 1 MW kapasiteli bir değirmen yılda yaklaşık 2.5 ile 3,000,000 kW-saat enerji üretmektedir. Tüm bunlar yılda yaklaşık 200 milyar kW-saat enerji üretimi demektir. Türkiye şu anda yaklaşık yılda 100 milyar kW-saat enerji üretmektedir.

Rüzgardan üretilebilecek enerji ise; bugünkü Türkiye elektrik tüketiminin iki katı, Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023’te o günkü kullanımın ise üçte biri gibi büyük bir rakama ulaşılabilir. Ham maddesi dışa bağımlı olmayan ve 100 binlerce insanımız için yeni bir iş alanı açılmış olur.

Gelin bu güzel düşünceyi tüm yurda yayarak. 2023 de Atatürk’çülüğün temiz enerji kullanıımı hususunda bizlerle övüneceği bir yöne doğru yelken açalım.


 
Start Page News Projects Links About Feedback
Last updated December 30, 1999
© 1997, Egetek Foundation